Back

11 Decembrie 2019- Ziua Internationala a Muntelui

Ziua Internațională a Muntelui 2019

 

„Munții contează pentru tineret” este tema Zilei Internaționale a Muntelui din acest an, care va fi sărbătorită pe 11 decembrie.

Tinerii sunt agenți activi ai schimbării și viitorii lideri ai zilei de mâine.

Tema Zilei Internaționale a Muntelui 2019 este o oportunitate excelentă pentru generațiile tinere de a conduce și solicita ca munții și oamenii de la munte să devină obiective principale  în agendele naționale și internaționale de dezvoltare, să primească mai multă atenție și investiții.

Ziua Internațională a Muntelui poate fi, de asemenea, o ocazie pentru educarea copiilor despre rolul pe care munții îl joacă în sprijinirea oamenilor care locuiesc  în zonele montane  prin furnizarea de apă dulce, energie curată, hrană și recreere.

Ziua Internațională a Muntelui este o șansă de a evidenția faptul că pentru tinerii din mediul rural, traiul la munte poate fi dificil.

Mulți tineri pleacă în căutarea unei vieți și a unui loc de muncă mai bun.

Migrația din munți duce la o agricultură abandonată, degradarea terenurilor și pierderea valorilor culturale și a tradițiilor antice. Educația și formarea profesională, accesul pe piață, oportunități diverse de angajare și servicii publice bune pot asigura un viitor mai bun pentru tinerii care locuiesc in zona montana.

Aproape un miliard de oameni locuiesc în zonele montane pe întregul mapamond, iar peste jumătate din populația umană depinde de munți prin apă, hrană și energie curată. Cu toate acestea, munții sunt amenințați de schimbările climatice, de degradarea terenurilor, de exploatare nerațională și de dezastre naturale, cu consecințe potențial profunde și devastatoare atât pentru comunitățile montane, cât și pentru restul lumii.

Munții sunt indicatori timpurii ai schimbărilor climatice și, în condițiile în care climatul global continuă să se încălzească, oamenii de la munte – unii dintre mai săraci din lume – se confruntă cu lupte și mai mari pentru a supraviețui. Temperaturile în continuă creștere conduc la topirea ghețarilor într-un ritm fără precedent, afectând proviziile de apă dulce în aval pentru milioane de oameni. Comunitățile montane au totuși o multitudine de cunoștințe și strategii acumulate de-a lungul generațiilor, despre modul de adaptare la variabilitatea climei.

Variațiile și dezastrele provocate de schimbările climatice, combinate cu marginalizarea politică, economică și socială, sporesc vulnerabilitatea populațiilor montane la deficitul de hrană și sărăcia extremă. În prezent, aproximativ 39% din populația montană din țările în curs de dezvoltare, sau 329 milioane de persoane, este estimată a fi vulnerabilă din punct de vedere al siguranței alimentare.

Pe măsură ce vulnerabilitatea populațiilor montane crește, migrația crește atât către străinătate, cât și către centrele urbane. Cei care rămân sunt adesea femei, lăsate să gestioneze fermele/gospodăriile, dar cu acces redus la credite, la educație și la drepturile de proprietate asupra pământului. Migrația externă din zonele montane va avea ca rezultat o pierdere inestimabilă în ceea ce privește furnizarea de servicii ecosistemice și conservarea culturii și agrobiodiversității. Investițiile și politicile adecvate pot ameliora condițiile de viață aspre ale comunităților montane și pot inversa tendințele migrației din zonele montane.