Back

APM Tulcea a sarbatorit Ziua Dobrogei

Anul acesta, cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-mamă, autorităţile locale din județele Tulcea și Constanţa (Instituţia Prefectului - Judeţul Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea, împreună cu Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa și Consiliul Judeţean Constanţa) au pregătit sub egida ,,Sărbătorim Dobrogea” o serie de manifestări, care au debutat joi, 14 noiembrie, ora 11:00, cu o ceremonie militară comună de depunere de coroane la Monumentul Independenţei din Tulcea şi de aprindere a Flăcării „Spiritul Dobrogean”.

Ulterior, a avut loc loc prezentarea volumului „Dobrogea, edificii cu mozaic – credinţa, cultura, cetatea” la Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea.

De la ora 14:00, în Sala Mihail Kogălniceanu s-a desfăşurat Festivitatea solemnă de semnare a Protocolului între Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea şi Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa privind organizarea Zilei Dobrogei. Ceremonia s-a încheiat cu un moment artistic oferit de elevii Liceului de Arte din mun. Tulcea.

Așa cum ne-a obișnuit, ansamblul „Baladele Deltei” a susţinut la Sala Polivalentă, începând cu ora 16:00, un spectacol dedicat Zilei Dobrogei, împreună cu invitați speciali.

Momentele de sărbătoare cuprind vernisaje ale expoziţiilor „Arme şi accesorii din colecţia de artă orientală” (Casa Avramide) şi „Constantin Găvenea - Litografii şi acuarele” (Muzeul de Artă dinTulcea).

Vineri, 15 noiembrie, centrul manifestărilor se mută la Constanţa.

De la ora 11:00, Colegiul Prefectural se reuneşte în şedinţă festivă comună, ocazie cu care va fi acordată distincţia de onoare „Recunoştinţa Dobrogenilor”. La eveniment vor participa reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din administraţia publică dobrogeană. Ceremonia se va încheia cu un moment artistic oferit de elevii Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”.

Începând cu ora 15:00, meşteşugari, purtători de obiceiuri populare şi producători agricoli dobrogeni vin la târgul „Dobrogea, un festival de obiceiuri, tradiţii şi gusturi” care va fi organizat la Pavilionul Expoziţional.

În perioada 15 - 17 noiembrie, vizitatorii se pot bucura de ofertele standurilor culinare din cele două judeţe componente ale regiunii Dobrogea.

Experienţele gastronomice vor fi completate de demonstrații sportive de oină, baseball şi sporturi tradiţionale.

În fiecare seară, ansambluri etnice dobrogene vor oferi spectacole de excepţie, care vor conţine ca element de referinţă obiceiurile de nuntă ale etniei respective.

Un număr de 141 de stejari vor fi plantaţi de către reprezentanţii administraţiilor publice din judeţul Constanţa şi de studenţii voluntari de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" şi Universitatea Maritimă Constanţa, duminică, 17 noiembrie.