Back

APM Tulcea sărbătoreşte „Luna Pădurii”, „2011 Anul Internaţional al Pădurilor” si „Ziua Mondială a Apei”

Agenţia pentru Protecţia Mediului Tulcea are plăcerea de a informa publicul larg despre aniversarea în perioada 15 Martie – 15 Aprilie „Luna Padurii”, „2011 Anul International al Padurilor” şi în data de 22 Martie „Ziua Mondială a Apei”.

Adunarea Generală a ONU a declarat 2011 „Anul Internaţional al Pădurilor”, ceremonia internaţională de lansare a acestui eveniment a avut loc simultan cu deschiderea celei de-a 9-a sesiune a Forumului Pădurilor

„Anul Internaţional al Pădurilor” a fost lansat ca să atraga atentia înca o dată asupra faptului că pădurile joacă un rol esenţial în viata a 1,6 miliarde de oameni de pe Terra şi constituie habitatul a milioane de specii de animale. Acest semnal este tras mai ales în contextul în care, anual, sunt despădurite peste 50.000 de hectare.

            Pădurile sunt indispensabile vieţii, adăpostesc ecosisteme care odată dispărute nu mai pot fi refăcute si joacă un rol primordial in stablitatea climei. Fiecare dintre noi poate să participe la salvarea pădurii în diverse feluri, deseori foarte simple. Am putea, de exemplu, atunci cand ne gândim să schimbăm mobilierul sa cumpăram doar mobila din lemn autohton, deoarece în fiecare zonă geografică  există un anumit soi de copaci care se adaptează în anumite condiţii specifice.

În data de 22 martie 2011 se va sărbatorii Ziua Mondială a Apei, eveniment pentru care, în  acest an, ONU a ales deviza “APĂ PENTRU ORAŞE – Răspunzând provocării urbane”.  Cu această ocazie, ca şi în celelalte daţi, sunt programate o serie de acţiuni destinate informării şi educarii publicului în general, a tinerilor în special, cu privire la problemele apei

Sub acest context, Agenţia pentru Protecţia Mediului Tulcea în parteneriat cu SC. Lafarge Agregate Betoane SA Buzau şi Garda Naţionala de Mediu – Comisariatul Judeţean Tulcea, au demarat un proiect privind realizarea de plantari cu Salix alba si Plopus alba în vecinătatea satului Turcoaia, judeţul Tulcea, unde  societatea Lafarge doreşte să redeschidă o fostă exploatare de granit. La acest eveniment vor fi implicate şi alte instituţii locale ca Primăria Turcoaia si Şcoala in mod deosebit.   

Acţiunile se vor desfăşura după următorul program:                    

  • Discuţii interactive cu elevii privind rolul apelor si pădurilor în viaţa tuturor vieţuitoarelor de pe Terra, clasificarea acestora la nivel planetar, prezentare de slideshow-uri si desene tematice cu privire la ape si paduri – Delta Dunarii, Pădurea Letea, etc.
  • Efectuarea de plantări cu puieţi de Salix alba si Plopus alba
  • Organizarea unei mese rotunde, în care să se discute problematica activitaţilor extractive non-energetice în contextul cerinţelor specifice siturilor Natura 2000, ţinând seama de ghidul Comisiei Europene publicat in anul 2010.