Reteaua de supraveghere a radioactivitatii mediului din judetul Tulcea
Reteaua de supraveghere a radioactivitatii mediului din judetul Tulcea face parte din Reteaua Natională de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului ( RNSRM ) înca din anul 1962, componenta a sistemului integrat de supraveghere a poluarii mediului pe teritoriul României, din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor.
În judetul Tulcea functioneaza doua laboratoare de radioactivitate, amplasate în Tulcea si Sfântu Gheorghe delta, ambele efectuând masuratori de radioactivitate beta globala pentru toti factorii de mediu, calcule de concentratii ale izotopilor naturali radon si toron, cât si supravegherea dozelor gamma absorbite în aer.
" Laboratoarele de radioactivitate din judetul Tulcea deruleaza un program standard de supraveghere a radioactivitatii mediului de 11 ore /zi, acest program standard de recoltari si masuratori asigurând supravegherea la nivelul judetului în scopul detectarii cresterii nivelelor de radioactivitate în mediu si realizarii avertizarii, respectiv alarmarii factorilor de decizie.
În anul 2007 au fost puse în functiune în cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Tulcea prin proiectul PHARE RO 2003/005-551.04.11.01" Implementarea unui sistem adecvat de monitorizare si raportare a radioactivitatii mediului", derulat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, doua statii de monitorizare a radioactivitatii mediului: o statie la APM Tulcea si una la Sf.Gheorghe (Delta) pentru monitorizarea debitului dozei gamma absorbit în aer . Aceste statii sunt integrate în Sistemul National de Avertizare/Alarmare pentru Radioactivitatea Mediului (SNAARM).
Statiile automate de monitorizare a radioactivitatii aerului transmit informatii despre doza de radiatie gamma absorbita în aer si despre parametrii meteorologici cum ar fi: temperatura, umiditate, viteza si directia vântului, cantitatea de precipitatii cazute, presiunea atmosferica, radiatia solara.